Sweepstakes 2017

Sweepstakes - fiatal kutyák versenye - bírálatról

A sweepstakes vagy fiatal kutyák versenye hagyományosan a nagyobb klubkiállítások kisérő programja az egyesült államokban és egyes európai országokban. Jellemzően FCI vagy AKC bírói jogosultsággal nem rendelkező aktív tenyésztők bírálják az adott fajtákat, FCI cím kiadás nélkül. A lényegét tekintve egy tenyésztői szemléletű bírálat folyik a szokásos FCI kiállítás metodikája alatt, más osztályokkal és más cím kiadásokkal, itt is küllem, karakter és mozgás vizsgálat folyik. Jellemzően a fajtában elismert, neves tenyésztőket hívnak meg a rendezők akik véleménye a felvezetett kutyákról sokakat érdekelhet, és egy újabb cím megszerzése mellett még több szakmaiság is megjelenhet.

 

Bírálati osztályok:

3-6 hónapos korig

6-9 hónapos korig

9-12 hónapos korig

12-15 hónapos korig

15-24 hónapos korig

 

Veterán osztályok:

7-9 éves korig

9-12 éves korig

12 éves kor felett

 

 

Bírálat menete:

A fajtát osztályonként és nemenként külön bírálja el az erre felkért személy, az osztályban leíró bírálat nélkül , hangos indoklással dönt és 1-3 helyezettet hirdet. Az osztály győzteseket nemenként visszahívja , legszebb kant és szukát választ. A legszebb kan és szuka közül pedig kiválasztja a Best of Sweepstakes és a Best of opposite Sweepstakes kutyát.

Ezt követően ugyan így lebírálja a Veterán osztályokat, 1-3 helyezettet sorol , majd az osztálygyőztesekből legszebb kant és legszebb szukát választ. A kan és a szuka közül pedig kiadja a Best of Veteran Sweeptakes és a Best of Opposite Veteran Sweeptakes címeket.

A bírálatokat a klubkiállítás előtt végezzük, a klubkiállítás bírói nem tartózkodnak ezalatt a kiállítási területen, hogy ne befolyásolja őket ennek a kiállításnak a bírálata.

 

A díjazásról:

Ahogy a bírálat a díjazás is rendhagyó ennél a versenyszámnál, ugyanis az osztálygyőztesek , 1-3 helyezettek rozettát kapnak valamint pénzjutalomban részesülnek , a nevezési díjak , nevezési létszámmal kombinált megadott százalékát nyerik vissza a helyezésüknek megfelelően.

 

A nevezésről:

A kiállításra minden FCI által elfogadott származási lappal rendelkező fajtatiszta kutyát lehet nevezni a korábban felsorolt osztályokba, az osztályokba sorolás a kutyák életkora alapján történik, az életkor megállapításánál pedig a kiállítást napját vesszük figyelembe. Példaként 3-6 hónapos korú kutyának a szeptember 23-ai kiállításon az tekinthető aki március 23. és június 23. között született.

A nevezés mellé származási lapot , kitöltött nevezési lapot , befizetés igazolást , szövetségi kártyát kell csatolni ( természetesen minden klub által kibocsátott szövetségi kártyát elfogadunk ).

Természetesen aki a klubkiállításra nevez az is nevezhet erre a versenyre, és lehet csak erre versenyre nevezni, vagy csak a klubkiállításra.

Nevezési lap letölthető :

A nevezéseket emailben lehet elküldeni a pannonterrier@gmail.com , vagy postán a MEOE Szövetség címére : 1194 Budapest, Hofherr Albert u 42, a megadott nevezési határidőkön belül

Bármely osztályba történő nevezés díja 3000 Ft szövetségi kártyával, 6000 Ft szövetségi kártya nélkül,  külföldiek részére 15 Euro, a nevezési díjat az egyesület bankszámlájára kell megfizetni:

Pannon Terrier Egyesület , MKB Bank 10300002-10669930-49020010.