Sportágak, versenyleírás

 

Súly és magasság

Mérlegelés: A kutyák súlya speciális kutyamérleggel folyik (digitális). A tulajdonos vezeti a kutyát a mérlegeléshez. A versenyigazgató jegyzi az adatokat a regisztrációs lapra, amik a verseny időtartama alatt érvényesek. Chipszám olvasás és törzskönyvi szám felvezetése a regisztrációs lapra. Állatorvos jelenléte kötelező!

Magasság egyes sportágaknál lehet fontos, például magasugrás, távolugrás illetve falmászás.

Magasság: Új és fiatal kutyák magassága: a kutyák 18 hónapos korukban érik el a végleges magasságukat. Előtte versenyenként le kell mérni őket, 18 hónapos kor után is lehetnek eltérések az izomfejlődés miatt, de a korhatár felett ennek már nincs jelentősége, a felvezető és a mérlegelő ebben megegyeznek a helyszínen. A kutyát egy kinevezett mérlegelő bíró és az asszisztense mérik meg. A kutyát a tulajdonosa vezeti és gondoskodik róla, hogy a kutya nyugodtan álljon a mérés alatt. Mérlegeléskor nem lehet másik kutya vagy másik ember a mérlegelendő kutya közvetlen közelében.

Mérlegelés menete: A felvezető beállítja a kutyát, lábait korrekt szögbe rendezi a talajon. Mérlegelés előtt a következőket ellenőrzik:

 • a kutya könyöke egy vonalban legyen a mellkas legmélyebb pontjával,
 • a lábak egyenesek és a kutya a lábujjpárnáin áll.

A méterrúd a kutya legmagasabb pontján nyugszik és óvatosan lenyomják a szőrén. A mérési pont akkor helyes, ha a mérőeszköz négyzetet formál, a lábai a talajon nyugszanak, és felül vízszintben van. Célszerű a méréseket előtte szimultán gyakorolni, mert a magabiztos kutyát lehet a legkönnyebben lemérni. Ha a kutya nem hagyja magát, a felvezető a karjaival a kutya mellkasa alatt átnyúlva a könyököknél támasztja meg a kutyát. Ezzel azonban a kapott érték mindig magasabb, ami végül hátrányhoz vezethet a versenyben.


 

Szintek, pontok

Pontokat az első 7 helyezett kutya kap, versenyszámonként:

 1. helyezett 30 pont
 2. helyezett 20 pont
 3. helyezett 10 pont
 4. helyezett 8 pont
 5. helyezett 6 pont
 6. helyezett 4 pont
 7. helyezett 2 pont

Fajtacsoportok:

 • Staffordshire Bull Terrier
 • Mini Bullterrier

 

Elérhető címek:

 Sportáganként, fajtacsoportonként és ivaronként külön elérhető címek a következők:

(Hungarian Champion – HCH)

 • Magyar Sprint Bajnok – HCHS (Hungarian Champion Sprinter)
 • Magyar Szánkó Sprint Bajnok – HCHWDP (Hungarian Champion Weight Drag Puller)
 • Magyar Futópad Sprint Bajnok – HCHTS (Hungarian Champion Treadmill Sprinter)
 • Magyar Távolugró Bajnok – HCHLJ (Hungarian Champion Long Jumper)
 • Magyar A-palánk Bajnok – HCHAF (Hungarian Champion A-Frame)
 • Magyar Trackmill Bajnok – HCHTMR (Hungarian Champion Trackmill Runner)


 

3xHungarian Champion cím megszerzése, ugyanazon sportágból Grand Hungarian Champion cím elérésére jogosít.

Például:

 • 3xHCHS (Hungarian Champion Sprinter) = GHCHS (Grand Hungarian Champion Sprinter)
 • 3xHCHLJ (Hungarian Champion Long Jumper) = GHCHLJ (Grand Hungarian Champion Long Jumper)
 • És így tovább…

 

Fontos!

Sportáganként összesen 90 pontot kell megszereznie egy kutyának ahhoz, hogy elérje a HCH címet. A pontok, amennyiben nem érik el a 90 pontot, úgy áttolhatóak a következő 3 évre. Több sportágból is szerezhet egy kutya egy évben HCH címet pontszámok alapján.

 

Sportszámok:

 • 50 méter egyenes húzás, sprint
 • távolugrás
 • A-palánk
 • szánkóhúzás
 • trackmill
 •  (futópad)


 

A zárójelben írt sportszámok egyelőre nem szerepelnek a versenykiírásban.

Egyenes húzás, Sprintek:. Egy damilon húzott csalit kerget a megadott távon belül, ez a kutya lehető leggyorsabb futása, amit elektronikusan mérnek. A tulajdonos a starthelyszínről indítja a kutyát, legfeljebb 1,5 méterre az első mérőkaputól. Pontozás 50 és 100 méteren egyaránt a táblázat alapján.

Húzás (szánkóval): a kutya a lehető leggyorsabban sprintel adott 15 méter távon, miközben súlyt húz maga után. Az időmérés elektronikusan történik. A start maximum 1,5 méterre van az első mérőkaputól. A szuka a súlyának a felét, a kan kutya 75%-át húzza. A kutyák súlyát kerekítik a könnyebb számolás miatt, tehát a 14,6 kg 15 lesz, a 14,4 pedig 14. Ennek megfelelően húznak 7, illetve 7,5 kilót. A kutyák csak és kizárólag hámban húzhatnak. Pontozás a táblázat alapján.

Futópad: minden kutyának 1 perc előfutamot kell futnia, és az ott megtett táv alapján divíziókba lesznek sorolva. A döntő futam szintén 1 perces, és az ott megtett táv alapján divíziónként kapják majd a pontokat, és úgy is avatunk dobogós helyezetteket.

(abszolút győztest is díjazhatunk, vagy legjobb kan és szuka díjat is kihirdethetünk) !Egyelőre ez a sportág nem szerepel a versenykiírásban!

Távolugrás: a kutyának a lehető legtávolabb kell ugrania a távolugró keretben. Legfeljebb 5 méterre a kerettől lehet indítani a kutyát. Kezdő távolság 1 m, a minimum emelés 10 cm. Ha a kutya hozzáér a rúdhoz, akkor lehet még 2 próbálkozása, ha másodjára és harmadjára sem sikerül, akkor vége, és az utolsó mért távolság az eredménye. Csali (labda/hurka/peca) használata megengedett de a kutya nem érintheti azt, csak az ugrása befejeztével.

Pontozás: ugrott táv cm/kutya magassága, 2x színkód

A pontokat mindig lefele kerekítik.

 

A-palánk: a kutyának 1 percen belül a lehető legtöbbször kell keresztülmennie a palánkon. Ahányszor a kutya mellső lába eléri a talajt, annyi pontot kap. A bíró stopper mellett hangosan számolja a földetéréseket. A kutyán nem lehet póráz/hám/nyakörv/bolhanyakörv. A gazda csalival ösztönözheti a kutyát, de a kutya nem érhet hozzá a csalihoz. Ha hozzáér, a menetnek vége, az addig elért eredményt kell rögzíteni.


Trackmill: Két oszlop közé, 150 cm magasságban van kifeszítve egy kötélpálya 20 méter hosszúságban, ami oda-vissza mozog, kézi meghajtással. A kötélre csalit erősítünk, azt kergeti a kutya. A versenyen ezen a 20 méteren kell a kutyának oda-vissza futnia 5 percig. Mindkét oszloptól 5 méterre ki lesz jelölve egy vonal, ahová a kutyának minden távon belülre kell kerülnie, akkor lesz érvényes pontszáma. Amennyiben a kutya a kijelölt vonalon kívül marad, vagyis nem futja végig a távot, akkor az érvénytelennek számít.
 

Fontos!

Versenyre bárki nevezhet, akinek a kutyája elérte a 12 hónapos kort, de nem több 8 évesnél, van származási lapja/törzskönyve, microchip-pel rendelkezik. A versenyen való részvétel mindenkinek a saját felelősségére történik, kutyája biztonságát és más versenyzők testi épségét is figyelembe véve. Bármiféle agresszió a versenyen kizárást von maga után. Nevezési díjat vissza nem fizetünk.

 

Staffordshire Bull Terrier Sporting Club Hungary